Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer het bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro.
Met een energielabel kunnen huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. De methode via energielabelvoorwoningen.nl geeft snel inzicht in de energetische kwaliteit van de woning en de mogelijkheden om de energieprestatie te verbeteren. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.
Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan je woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland.
Als je je huis verkoopt, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel je woning heeft. Doet je dat niet, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. Het aanvragen van een energielabel kost enkele euro's tot enkele tientjes.
De Energie-Index is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Met de Energie-Index is de energieprestatie van een woning exacter te berekenen dan via het energielabel. Het energielabel is gebaseerd op de 10 belangrijkste kenmerken van de woning.
De Energie-Index is een vrijwillig instrument waarmee men de energieprestatie van een woning kan berekenen. Op basis van de Energie-Index kan een energielabel worden bepaald. Dit instrument is vooral bedoeld voor verhuurders van woningen onder de liberalisatiegrens.
Woningcorporaties en andere verhuurders zijn verplicht om een afschrift van het energielabel beschikbaar te stellen bij verhuur aan een nieuwe huurder. Bij het ontbreken van een geldig energielabel riskeert de woningeigenaar een boete die kan oplopen tot ongeveer 405 euro.
De verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens kunnen voor een energielabel van voor 01 januari 2015 of voor de Energie-Index kiezen. Deze is nodig voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel.
De Energie-Index is met name van belang voor verhuurders van woningen die onder de liberalisatiegrens liggen, want:
1)De Energie-Index bepaalt mede het aantal huurpunten van de woning voor het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Het aantal huurpunten bepaalt vervolgens de maximale huur die de verhuurder mag vragen.
2)Verhuurders van woningen boven de liberalisatiegrens hebben niet te maken met het woningwaarderingsstelsel. Ze mogen net als woningcorporaties een Energie-Index laten opstellen, maar kunnen ook kiezen voor een energielabel. Hiermee voldoen ze aan de wettelijke verplichting om op een transactiemoment een label te overhandigen.
Een Energie-Index mag alleen opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur (EPA-W, BRL9500-01). Een energieadviseur komt langs en neemt ongeveer 150 kenmerken van de woning op. Dit betekent in de praktijk dat de energieadviseur de afmetingen van de woning in detail opmeet, noteert wat de isolatiekwaliteit is en in kaart brengt welke installaties aanwezig zijn. Op basis van deze uitgebreide opname berekent hij vervolgens het Energie-Index-getal (geen letter). De Energie-Index van de woning is dus gebaseerd op de werkelijke energetische kwaliteit van de woning.
Huurders hebben recht op een energielabel als ze een andere woning gaan huren. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Een zuinige woning heeft meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt niet gekeken naar het energielabel, maar de energie-index.
Voor de juiste puntentelling dient een energielabel opgesteld vóór 1 januari 2015 te worden gebruikt, is deze er niet dan dient een energie-index te worden gebruikt en als deze ook ontbreekt dan dient het bouwjaar van het object als leidraad.
Een energielabel dat is afgegeven vóór 1 januari 2015 is opgesteld mag worden gebruikt voor de puntentelling. Dit label mag dan niet ouder zijn dan 10 jaar (na opnamedatum).
Het is energielabel is verplicht bij verhuur van gehele woningen. De verplichting geldt niet voor het verhuren van losse kamers. Dus ook niet voor studentenkamers.
Wilt u meer weten of contact met ons opnemen? Wij beantwoorden uw vragen graag: neem contact op met het 123Wonen kantoor bij u in de buurt!
Bron: RVO
Wij werken samen met maarliefst 86 internationale partners van Listglobally. Uw object kan hierop worden doorgeplaatst, om de juiste internationale doelgroep te bereiken voor de verkoop van uw moderne woning. Zie hieronder een aantal van deze partners.
Uw woning direct onder de aandacht brengen bij kopers in het hogere segment.
Email: info@luxuryhomes.nl